Naslovna slika za Predstavljanje Katarine Kruhonje za gradonačelnicu Osijeka
18. 04. 2021.

Predstavljanje Katarine Kruhonje za gradonačelnicu Osijeka

Nije dovoljno biti pošten i moralan, potrebno je htjeti mijenjati sustav nemilosrdne moći!

Rođena sam Osječanka – moj je otac je bio ugledni obrtnik, izrađivao je i popravljao vage, majka kućanica. Svoje sam djetinjstvo razigravala na „Zrimpiki“ i „Pampiki“, svojim se unucima hvalim kako sam bila u prvim generacijama gimnastičarki, sporta koji je i danas jedan od zaštitnih znakova Osijeka.

Sve tri generacije moje obitelji pohađali smo istu gimnaziju u Tvrđi. Studij medicine, specijalizaciju iz nuklearne medicine i zvanje magistre znanosti stekla sam na medicinskom fakultetu u Zagrebu. Nakon deset godina specijalističkog staža na Odjelu za nuklearnu medicinu, stječem zvanje primarius i vodim  dijagnostički odjel.

Rat mi je, kao i svima nama promijenio život. Do tada nisam imala potrebu niti volju baviti se politikom. Zateklo me kako se nasilje obrušilo, a to me je, onda, i osvijestilo. Shvatila sam da i ja imam dio odgovornosti  – u mjeri moje dotadašnje građanske pasivnosti. Tu počinje moj društveni angažman – držim (i tako djelujem) da kao građani imamo odgovornost (i moć) suprotstavljati se nasilju i nepravdi te graditi demokratsko društvo.

Suosnivačica sam Centra za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek, koji je jedan od nacionalno, regionalno i međunarodno poznatih i umreženih mirovnih organizacija. Mirovni rad, pa tako i moj, sastoji se od studiranja, promišljanja i djelovanja. Za mene je to i duhovni put – i vjernica i građanka.

1997.godine napustila sam poziv liječnice kako bi bila uz ljude u procesu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Da bih mogla odgovoriti na te izazove, puno sam učila kroz neformalno, ali i formalno obrazovanje na Columbija univerzitetu, uz mentorstva uglednih mirotvoraca kao što je to bio Adam Curle – osnivač prve katedre za studij mira u svijetu na Bradford univerzitetu. Urednica sam časopisa KULTURA MIRA, što urednica, što ko-autorica niza publikacija. Zadnje na čemu sam radila je dopunjeno hrvatsko izdanje Europskog kurikulum za nenasilnu transformaciju sukoba za učitelje (2021.).

Od 2009. koordiniram prvom hrvatskom mirovnom nagradom „Krunoslav Sukić“ koja se u regiji i svijetu prepoznaje kao osječka mirovna nagrada. Članica sam međunarodnog žirija za dodjelu međunarodne UCLG mirovne nagrade za gradove. U postupku je registracija Politike nenasilja – ustanove za mirovno obrazovanje i djelovanje čija sam su-osnivačica.

Dobitnica sam Right Livelihood Award 1998.g  poznate kao Alternativna Nobelova nagrada za mir te Povelje Grada Osijeka (1999.).

Sanjam Osijek kao miroljubivu, dobro organiziranu zajednicu ljudi koji brinu jedni za druge, za životinje, prirodu i Zemlju! To je bit mog programa.

Mr.sc. Katarina Kruhonja, biram biti vaša kandidatkinja za gradonačelnicu.