Naslovna slika za Osječki simpozij “Hrvati u Vojvodini”
09. 09. 2021.

Osječki simpozij “Hrvati u Vojvodini”

Dr. sc. Hermine Goricke-Lukić, dijeli osobna iskustva s nedavnog simpozija u Osijeku “Hrvati u Vojvodini”.

4. rujna, 2021. u Kulturnom centru u Osijeku, održan je simpozij „Hrvati u Vojvodini 30 godina poslije – suradnjom do očuvanja identiteta“ na kojem je Hermine Goricke-Lukić sudjelovala kao izaslanica gospodina Tomislava Tomaševića, gradonačelnika Grada Zagreba. U pozdravnom govoru, zaželjela je uspjeh u radu te istaknula:

Njegovanje multikulturalnosti uz kontinuirano podupiranje i osnaživanje hrvatske manjinske zajednice, u prijateljskom, partnerskom odnosu s nositeljima kulturnih, obrazovnih, ali i društvenopolitičkih aktivnosti pripadnika hrvatske nacionalne manjine u svim državama važni su za Zagreb, za Osijek i za Republiku Hrvatsku jer pridonose povezanosti i suradnji uz očuvanje vlastitih identiteta.

Kulturu vojvođanskih Hrvata smatramo dijelom vlastite te treba imati pozornost i potporu iz matične domovine. Upravo iz tog razloga, bitno je organizirati skupove poput ovoga. Ovaj simpozij o vojvođanskim Hrvatima ispunjava dio znanstvene strategije, posvećene istraživanju povijesti, kulture i identiteta Hrvata izvan Hrvatske.

Dosadašnja postignuća

Zahvalni smo, i drago nam je što je ovaj skup organiziran u Osijeku, gradu koji njeguje multikulturalnost i koji je jedan od gradova inicijatora i suosnivača Asocijacije multi-etničkih gradova jugoistočne Europe (lipnja 2005., Zagreb). Asocijacija je nastala na temeljima Sporazuma o međuetničkoj toleranciji iz 2002. godine. Danas obuhvaća 30-ak gradova s područja Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Izuzetno cijenimo dosadašnje napore i postignuća Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u području suradnje. Potpisani su brojni sporazumi o suradnji, pa tako s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Filozofskim fakultetom Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatskim institutom za povijest te Hrvatskim katoličkim sveučilištem. Hrvati u Vojvodini imaju bogatu kulturnu baštinu o kojoj se još uvijek malo zna. Zato je važno sačuvati i adekvatno prezentirati etnokulturni identitet Hrvata u Vojvodini. Neke od ovih elemenata imali smo prilike vidjeti i ovdje u Osijeku.

Suradnja s Muzejom Slavonije

Naime, nakon vala protjerivanja Hrvata iz Vojvodine 1995. godine, koji su potom rasuti u 60-tak mjesta u Hrvatskoj, Hermine Goricke-Lukić sjeća se susreta s mještanima iz sela Kukujevaca i Gibarca s kojima su kustosi u Muzeju Slavonije u Osijeku uspostavili izvrsnu suradnju na spašavanju i prezentaciji etnokulturnog identiteta vojvođanskih Hrvata. Tako je već sljedeće, 1996. godine suradnja urodila plodom, u Muzeju Slavonije postavljena je izložba narodnih nošnji i etnografskih predmeta. Izložbu je realzirala etnologinja Vlasta Šabić. Osnovana je i Udruga Gibarčana u Osijeku, a pokretač i tadašnji predsjednik bio je Slavko Žebić. Ova Udruga je sudjelovala i na Smotri folklora u Zagrebu 1998. godine. Nešto od etnografske građe iz Gibarca i Kukujevaca poklonjeno je Muzeju Slavonije, a najviše etnografske građe muzej je otkupio od mještana iz sela Bođana iz Vojvodine. To su tek neka od dragih sjećanja bivše kustosice Muzeja Slavonije.

Pozivnica na simpozij “Hrvati u Vojvodini 30 godina poslije – suradnjom do očuvanja identiteta”

 

 

Obilježavanje 30 godina od protjerivanja Hrvata iz Vojvodine i Srijema

 

 

Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokrstskog saveza Hrvata u Vojvodini u Subotici i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u društvu Dr. sc. Hermine Goricke-Lukić

 

Tatjana Rigo, predsjednica Zavičajne udruge Kukujevci

 

Zlatko Žužić, tajnik Udruge protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata (Zagreb), Jelena Dodig, Udruga Hrvata Kukujevci, Hermine Goricke-Lukić i Mato Jurić, predsjednik Udruge protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata (Subotica)

 

Moderatorica skupa Ivana Andrić Penava, prof. , Hermine Goricke-Lukić i Tatjana Rigo

 

OSTALE VIJESTI

NA VRH STRANICE