Naslovna slika za Namještanje pozicija u Kazališnom vijeću
13. 10. 2021.

Namještanje pozicija u Kazališnom vijeću

Jedna od točki dnevnog reda 3. Sjednice Gradskoga vijeća bio je Prijedlog Rješenja o razrješenju i imenovanju nekvalificiranih članova Kazališnog vijeća Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.

To ne bi bilo ništa neobično da se još jednom nije očigledno nagradilo osobe zbog pripadnosti određenoj političkoj opciji. Mjesečna naknada od 1800,00 kn za “rad” u Kazališnom vijeću ići će dvjema osobama s izuzetno siromašnim životopisima, koje jedinu poveznicu s kazalištem imaju utoliko što su ponekad kazalište posjetile.

Premda se u Zakonu o kazalištu jasno navodi da na tu poziciju mogu dospjeti jedino istaknuti pojedinci iz područja kulture. 18 gradskih vijećnika svjesno je izabralo potpuno drugačiji kadar. Prema Zakonu o kazalištima, članak 31. NN 121/13, 98/19  većinu članova imenuje predstavničko tijelo osnivača iz reda uglednih umjetnika i radnika u kulturi. 

Naši vijećnici Katarina Kruhonja i Boris Kiš propitivali su izbor i jasno su se zalagali protiv takve odluke, kao i nekolicina drugih vijećnika iz oporbe. Ipak, glas vladajućih bio je jači po tom pitanju.

Osim toga, ako se radi i o promatračima kulturne djelatnosti, oni nisu radnici u kulturi. Time nisu ni kompetentni donositi odluke o ravnateljima i intendantima. Nemaju savjetodavne vještine koju su potrebne za nadzor rada kazališta i praćenja realizacije programa, niti upravljanjem budžeta.

Priloženi životopisi novih vijećnika govore više od tisuću riječi.